Ghirelli en Dauenhauer winnen voor Hendriks Motorsport op Autodrom Most (CZ)

Zaterdag 28 Augustus

De NASCAR Whelen Euro Series reist af naar Tsjechië voor het derde raceweekend van het seizoen op het snelle circuit van Autodrom Most. Met eerst zon en daarna regen, pit stops en ongelukken was Race 1 van de EuroNASCAR PRO-divisie een van de meest chaotische NASCAR-races ooit. Alon Day (CAAL Racing) kwam daar uit als de winnaar, ondanks een spin. Loris Hezemans (Hendriks Motorsport) verloor veel tijd in de pitstraat en moest het doen met een zevende finishpositie. In de EuroNASCAR 2-divisie was het Tobias Dauenhauer (Hendriks Motorsport) die domineerde en zijn leiding in het kampioenschap daarmee uitbreidt.

Hezemans mocht de eerste race van de PRO-divisie vanaf pole positie aanvangen en behield de leiding in de openingsfase. Jacques Villeneuve (Academy Motorsport) startte als tweede, maar spinde in de eerste chicane door een tik van achter. Vittorio Ghirelli (Hendriks Motorsport) schoof op van P5 naar P2 voor Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen), Andrea Nori (Not Only Motorsport) en Alon Day (CAAL Racing). Nori ging voorbij aan Bleekemolen en wilde ook meteen Ghirelli passeren, maar hij raakte zijn landgenoot. Ghirelli spinde en ook Day ging in de rondte, nadat hij werd geraakt door Romain Iannetta (Marko Stipp Motorsport).

Een al ontzettend spannende race werd ineens knotsgek, toen er regen begon te vallen. Nori pakte de leiding af van Hezemans met een agressieve actie in een snelle knik naar links. De Nederlander zocht vervolgens de pitstraat op voor regenbanden. Bijna iedereen zou hem volgen in de ronden daarna. Iannetta, Villeneuve, Francesco Sini (Solaris Motorsport) en Henri Tuomaala (Iceboys – DF1 Racing) durfden het langst buiten te blijven, maar toen het echt met bakken uit de hemel kwam, waren ook zij gedwongen een stop te maken.

De Safety Car moest op de baan komen. Federico Monti (Academy Motorsport) en Sini stonden allebei vast in de grindbak. Bij CAAL Racing hadden ze de beste pit stop gemaakt en dat bracht Day aan de leiding. Na de herstart reed de Israëliër meteen weg van het veld in de slotfase en hij won de race. Day was ontzettend blij, omdat na een moeizame start en die spin hij absoluut niet had verwacht de zege te kunnen pakken. Gianmarco Ercoli (CAAL Racing) en Marc Goossens (DF1 Racing) maakten het podium af.

Ghirelli kwam terug naar de vierde plaats voor Nicolò Rocca (DF1 Racing), Frédéric Gabillon (RDV Compétition), Giorgio Maggi (Hendriks Motorsport), Hezemans, Lucas Lasserre (Speedhouse) en Bleekemolen. Villeneuve moest het doen met de elfde positie, terwijl Nori als veertiende over de streep kwam.

Dauenhauer leidde een veld van twintig auto’s voor de single-file start van de EuroNASCAR 2-race die op een natte baan begon, maar die zou later wat opdrogen. De Duitser miste de eerste chicane en reed door de grindbak, maar hij behield de eerste positie voor Advait Deodhar (CAAL Racing), die vanaf P4 kwam, Martin Doubek (Hendriks Motorsport), Simon Pilate (DF1 Racing) en Francesco Garisto (42 Racing). Achterin het veld kwamen DF1 Racing-teamgenoten Justin Kunz en Ian Eric Wadén elkaar tegen. Naveh Talor (Not Only Motorsport) liep schade op vanaf de vijfde startpositie en viel later uit.

Ook een uitvaller was Vladimiros Tziortzis (Academy Motorsport). De Cyprioot kwalificeerde zich als derde, moest vervolgens achteraan starten door een probleem met de auto en het team kon die problemen niet verhelpen. Hij moest opgeven na een spin in de vijfde ronde. De teruggekeerde Luxemburger Gil Linster (DF1 Racing) was op weg naar een goede klassering, maar ook hij zette zijn auto stil langs de baan.

Niemand kon tippen aan Dauenhauer. Hij won voor de vijfde keer in EuroNASCAR 2. Deodhar en Doubek maakten het podium af voor Leevi Lintukantu (Iceboys – DF1 Racing), Pilate, Massimiliano Lanza (CAAL Racing), Garisto, Yevgen Sokolovskiy (Marko Stipp Motorsport), Paolo Valeri (Vict Motosport) en Alberto Panebianco (Not Only Motorsport).

Zondag 29 Augustus

Het weer verbeterde op de zondag op Autodrom Most. Het #50 team van Hendriks Motorsport maakte een perfect dag mee met Vittorio Ghirelli die de PRO-divisie won en Tobias Dauenhauer die de EuroNASCAR 2-divisie race op zijn naam schreef. Nederlanders Loris Hezemans (Hendriks Motorsport) en Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen) pakten allebei een podium. Na zes races in 2021 is Alon Day (CAAL Racing) uitgevallen in de helft daarvan.

Dauenhauer mocht ook de zondagsrace in de EuroNASCAR 2-divisie van pole positie aanvangen. De Duitser had een goede start op de droge baan en Pierluigi Veronesi (Double V Racing) en Advait Deodhar (CAAL Racing) schoven aan op de tweede en derde plek, respectievelijk. Middenin het veld ging Massimiliano Lanza (CAAL Racing) door de grindbak en liep daarbij schade aan de voorkant op. Deodhar probeerde Veronesi meteen in te halen in een snelle rechterbocht, maar dat liep voor beiden slecht af. Ze raakten elkaar en hun race eindigde in de grindbak. Martin Doubek (Hendriks Motorsport) nam eventjes P2 over, maar de Tsjech, op zijn thuiscircuit, kwam de pitstraat in met een probleem en viel uit.

Het was Francesco Garisto (42 Racing) die achter Dauenhauer terecht kwam en voor Paolo Valeri (Vict Motorsport), Vladimiros Tziortzis (Academy Motorsport) en Justin Kunz (DF1 Racing). Tziortzis spinde Valeri vervolgens in de rondte. Achter hen remde Naveh Talor (Not Only Motorsport) af voor het contact en werd op zijn beurt in de rondte getikt door Kunz van wie hij net P5 had afgepakt. Thomas Krasonis (Academy Motorsport) was op weg naar een prima top tien-finish, totdat zijn motor het begaf.

Yevgen Sokolovskiy (Marko Stipp Motorsport) remde veel te laat voor de eerste chicane, crashte tegen Alberto Panebianco (Not Only Motorsport) en teamgenoot Miguel Gomes in het gevecht om de negende plaats. De Oekraïner kwam er zelf het slechtst vanaf met een uitvalbeurt. Dat alles gebeurde achter Dauenhauer die met een voorsprong van tien seconden won en dus wederom niet te verslaan was. Garisto bezorgde de Shadow DNM8-auto zijn eerste podium. Tziortzis pakte zijn derde top drie-finish van het seizoen. Kunz en Gil Linster (DF1 Racing) maakten de top vijf af voor Talor, Ian Eric Wadén (DF1 Racing), Lanza, Gomes en Arianna Casoli (CAAL Racing).

Ook voor de EuroNASCAR PRO-divisie, waarin Ghirelli en Bleekemolen de eerste rij deelden voor Hezemans en Romain Iannetta (Marko Stipp Motorsport), was het een droge baan op Autodrom Most. Ghirelli behield de leiding voor Bleekemolen en Hezemans, terwijl Day opschoof naar P4. Iannetta viel terug naar de zesde plek achter Lucas Lasserre (Speedhouse).

In het middenveld kwamen Francesco Sini (Solaris Motorsport), DF1 Racing-teamgenoten Marc Goossens, Ian Eric Wadén en Patrick Lemarié, Andrea Nori (Not Only Motorsport) en Bernardo Manfrè (42 Racing) elkaar tegen. De twee laatstgenoemden en Wadén vielen uit en de anderen zochten de pitstraat op met schade. De Safety Car moest op de baan komen.

Bij de herstart kwam Ghirelli wederom goed weg en hij bleef op de eerste positie voor de twee Nederlanders. Day had wederom pech. Voor de derde keer in zes races viel de Israëliër uit en voor de tweede maal door motorproblemen. Hezemans passeerde Bleekemolen voor de tweede positie. Lasserre ging voorbij aan Giorgio Maggi (Hendriks Motorsport) op weg naar een top vijf-klassering.

Ghirelli pakte zijn allereerste overwinning in de PRO-divisie voor Hezemans, Bleekemolen, Jacques Villeneuve (Academy Motorsport) en Lasserre. Maggi, RDV Compétition-teamgenoten Frédéric Gabillon en Ulysse Delsaux, Henri Tuomaala (Iceboys – DF1 Racing) en Nicolò Rocca (DF1 Racing) maakten de top tien af. Gianmarco Ercoli (CAAL Racing) kwam niet verder dan de twaalfde plek.

De NASCAR Whelen Euro Series blijft in Oost-Europa. Het vierde raceweekend van het seizoen zal worden gehouden op 18 en 19 september op Automotodrom Grobnik in Kroatië.

Credits:

Tekst:

Dutch Nascar Fans

Pictures:

NASCAR Whelen Euro series 

  • Klemen Sofrić
  • Bart Dehaes
  • Wolfgang Karl Koepp ( Speed Corner )

Standen na de races op Autodrom Most (CZ)

EUROL SPECIALTY RACING LUBRICANTS – THE OFFICIAL LUBRICANT OF HENDRIKS MOTORSPORT

Momo partner

MOMO MOTORSPORT – OFFICIAL PARTNER OF HENDRIKS MOTORSPORT IN THE NASCAR WHELEN EURO SERIES

More news

Na het winnen van het EuroNASCAR 2 kampioenschap afgelopen jaar met Hendriks Motorsport, hebben Martin Doubek en het Nederlandse powerhouse aangekondigd dat ze hun partnerschap hebben verlengd voor het 2022 NASCAR Whelen Euro Series seizoen.

Brushless fuel pump systems Nieuw in het assortiment bij Hendriks Motorsport Nederland BV.  Al meer dan tien jaar duwt Fuelab technologie en …

3 Titels voor Hendriks Motorsport! Artikel door Dutch NASCAR Fans – Vincent Bruins Op het American Festival op Rome werd dit seizoen …

Na het winnen van het EuroNASCAR 2 kampioenschap afgelopen jaar met Hendriks Motorsport, hebben Martin Doubek en het Nederlandse powerhouse aangekondigd dat ze hun partnerschap hebben verlengd voor het 2022 NASCAR Whelen Euro Series seizoen.

Brushless fuel pump systems Nieuw in het assortiment bij Hendriks Motorsport Nederland BV.  Al meer dan tien jaar duwt Fuelab technologie en …